Szezonzárás

2019.06.18

4 korosztály

13 egyesület

52 csapat

10 játéknap

624 mérkőzés

21 840 perc játék

4367 gól  

Ez volt számokban a Duna menti Iskola Gyermek Liga 2018/2019-es szezonja. 

A számok azonban nem írják le, hogy mi minden történt ebben az újonnan indított, az eddig megszokott tornasorozatoktól eltérő eszmeiséggel megalkotott versenysorozatban.

"Küldetésünknek tekintjük a magyar tradicionális futball, a dunamenti iskola szellemiségének a felélesztését, megismertetését, népszerűsítését a utánpótlásnevelésben.

Ennek érdekében hozunk létre egy tornasorozatot, melynek kiemelt célja a U8-U11 korosztályú utánpótlás labdarúgók minőségi játékpercekhez juttatása, összhangban a Bozsik-programmal, annak eseménynaptárával.

A tornasorozat résztvevői közé olyan csapatokat várunk, akik kiindulópontnak a játékot tekintik, a minőségi képzésben, nevelésben hisznek, és a játékos, kezdeményező futballt jelenítik meg a pályán az eredmény centrikus megközelítéssel szemben."

A fenti célokat tűztük a zászlóra a sorozat elindításakor. 

Elmondhatjuk, hogy ezek a célok ha nem is maradéktalanul, de azért részben megvalósultak az első évben. Elindultunk egy úton, amin szerencsére egyre többen tartanak velünk, és örömteli, hogy jövőre még többen szeretnének jönni. 

Úgy gondoljuk, hogy ez az út lehet az egyik olyan, ami a magyar utánpótlás futball kis korosztályainak biztosíthat megfelelő fejlődési lehetőséget, és optimális ingereket. 

Ennek az útnak az építőkövei:

  • a minőségi játékpercek, 
  • a játék kiindulópontú megközelítés, 
  • a minőségi, és tudatos versenyeztetés már a legkisebbeknél is,
  • az eredmény centrikus megközelítés száműzése a játékból, 
  • az azonos szinten lévő gyerekek egymás elleni játéka (jók a jók ellen), 
  • a támogató szülői magatartás a pálya mellett, 
  • futballkultúra teremtése.

Ezek az alapelvek tökéletesen illeszthetők, és kiválóan kiegészítik a Grassroots futball legfontosabb intézményének, a Bozsik-programnak a küldetését. A Bozsik Egyesületi program célja: az egyesületi tömegbázis kialakítása, a sportághoz kötődés megszilárdítása, technikai alapok megteremtése, a játékkészség alapjainak lerakása, a kreativitás ösztönzése. 

A Dunamenti iskola Gyermek Liga sorozat lehetőséget biztosít mindezen célok magasabb szintű megvalósítására. Lehetővé teszi, hogy az ország különböző pontjairól érkező, a Bozsik-programban egymással sohasem találkozó egyesületek játszhassanak egymással magas színvonalú, magas iramú mérkőzéseket. 

Hogy milyen mérkőzéseket? Az alábbi videó talán megmutat belőle valamit:

Mind a négy korosztályban voltak nagyon komoly derbik, megszámlálhatatlan szép gól, megmozdulás, és jelenet a pályán belül, illetve azon kívül is. 

Bár nem tulajdonítottunk ennek nagy jelentőséget, de azért az eredményeket és tabellákat vezettük, mivel egy tornasorozathoz ez hozzátartozik. 

Elmondható, hogy szinte minden korosztályban az utolsó mérkőzésekig nyílt volt a helyezések, a dobogósok sorsa. Ez a mezőny kiegyensúlyozottságára utal.