Sarokpasszban Rejlő Potenciál

2024.05.23

Amikor meghalljuk a sarokkal történő passz kifejezést, akkor azt érezzük, hogy valami olyan dologról van szó, ami eltér a szokványostól, valami különleges akció jut az eszünkbe, ami színt és látványt visz a játékba. Sokaknak talán a brazil foci, Joga Bonito ugrik be talán. A Joga Bonito alapjait egyébként Kürschner Izidor, volt MTK játékos és edző honosította meg Brazíliában. Ha pedig valaki nézte az elmúlt egy évben a Fluminense, Real Madrid vagy AC Milan csapatát, nagyon sok ilyen megoldást láthatott a Libertadores Kupában a brazil csapattól, Vinícius Junior, Rodrygo vagy éppen a már kapuralövés pillanatában szinte mindig mosolygó Rafael Leao előadásában.

Miért is jó és miért is kell néhány szituációban szinte kötelező jelleggel a sarkunkat használni?

  • megfelelő megfigyelés esetén ténylegesen 360 fokban tudunk játszani akár fordulat nélkül(ellenfél kapujának háttal állva is tudunk vonalat törő passzt adni).
  • mivel a testorientációnk ellentétes a sarkunk orientációjával, így könnyen megtéveszthetjük az ellenfelet a játék folytatási irányát tekintve, mivel a legtöbb esetben arra folytatjuk a játékot amerre a testünket pozícionáljuk és így könnyen előre tud az ellenfél olvasni a gondolatainkban, de a sarokpassz egy váratlan esemény.
  • fordulat nélküli játékfolytatási irányt biztosít, ami a lehető leggyorsabb és így több időt és teret nyerünk az ellenfeleinkkel szemben.
  • ha az ellenfél a vonal felé terel minket és szembe vagyunk a vonallal, akkor sok esetben csak a sarkunkkal van lehetőségünk bent tartani a labdát a játéktéren belül és meg is játszani azt, mert fordulni sincs helyünk az ellenfél és a vonalak nyomása miatt.

Van olyan vélemény is, amely szerint ha egy játékosnak sarokkal kell passzolnia egy szituációban, akkor rosszul helyezkedik. Ez akkor igaz lehet, ha egy játékos nem építi be tudatosan a sarokpasszban rejlő potenciál elveit. Mert ha tudja a pályán, hogy mit, mikor és miért csinál, akkor ezek eredményeképpen még látványosabbá és kreatívabbá teheti a játékát. Vagyis ne azért passzoljunk sarokkal, mert attól látványosabb lesz a játékunk(ez a gondolkodás sok esetben felesleges cirkuszi mutatványt eredményezhet), hanem azért, mert ha ismerjük ennek a lehetőségeit, akkor még sikeresebbek tudunk lenni, úgy, hogy közben nyilvánvalóan sokkal nagyobb élvezettel fogjuk játszani ezt a játékot. És sokkal többen is lesznek ránk kíváncsiak, mert egy élvezeti cikket is tudunk nyújtani a szurkolóknak.Írta: Bodnár Gábor, PASS&MOVE alapító